[peminat kami]

Sunday, 30 September 2012

Masakan Melayu ....

TiDak Akan MeLayu HilaNg dI Dunia....

Masakan melayu mestilah masakan yang dimasak oleh orang Melayu yang tinggal di Malaysia, Indonesia, Singapura dan Brunei. Tahu atau tidak, kebanyakan masakan Melayu kat negara Malaysia yang tercinta ni banyak dipengaruhi dari negara Indonesia. 


uniknya nasi kerana sesuai dan boleh dihidangkan dengan pelbagai jenis lauk pauk.


Masakan apa yang sinonim dengan masakan melayu ye?
sila scroll ke bawah  ;) 


Nasi Lemak......sedapnye.....

ini nasi minyak dgn ayam masak merah...
Fuuhh tak boleh tahan.....


Uniknya Negaraku Malaysia...

We Love Malaysia....
 
Anda tahu kan?
setiap negeri-negeri di Malaysia mempunyai makanan khas bagi negeri masing-masing .


Makanan Khas Mengikut Negeri :



Negeri Che Siti Wan Kembang

Nasi Berlauk
sarapan paling terkenal kat kelantan.. siape tak pernah cuba.....mesti cuba...


Ketupat Sotong


iNi info tambahan......
Mak bonda cik nik royak ni ayam perencit
tapi biasa kita sebut ayam percik aje.. 


Kuih Akok....







Budu identiti Negeri Kelantan

Cukup la pasal negeri Kelantan......

Nanti kami buat page special tuk makanan tradisi negeri kelantan aje.....

Next ..........

 

Masjid yang menjadi lambang kebanggaan Negeri Terengganu


Ape makanan yang glamor kat Negeri ni.....????/

Jom Kita lihat.....

Nasi Impit Sambal Hitam

Seri Kaya @ Kuih Tok Aji Serban

Kuih Asam Gumpal

Kuih Beronok Sagu......sanagat unik namanya

Yang ini macam tak perlu diperkenalkan aje....
Keropok Leko
snek kegemaran rakyat Malaysia

Dan ini pastinya NASI DAGANG......


Negeri Sembilan

Masak Lemak Cili Api - Pedas Kaaw pye....


Negeri Johor

Nasi Beriani Gam

Mee Bandung

Melaka


Masak Asam Pedas


Perak


 : gulai tempoyak dan rendang tok


Pulai Pinang dan Kedah

 : Laksa



masakan Melayu tradisional banyak menggunakan rempah ratus, herba, santan dan belacan.


contoh rempah yang banyak digunakan ialah halba, jintan manis, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, lada hitam, biji ketumbar dan sebagainya


contoh herba ialah serai, daun kunyit, lengkuas


belacan selalu digunakan untuk membuat sambal dan dimakan bersama dengan ulam..


No comments:

Post a Comment