[peminat kami]

Sunday, 7 October 2012

Aktiviti Kami Pada 4 Oct 2012

Assalamualaikum.......

Di kesempatan ini Cik Nik & Cik Sarah nak kongsi la sedikit sebanyak pengalaman yang kami dah tempoh sepanjang sesi amali minggu lepas (minggu 4).....
banyak benda yang terjadi, tapi alhamdulillah semunya baik-baik sahaja, walaupun kami hanya berdua dalam menyiapkan tugasan amali masak-memasak ini....
Almaklum kami berdua dah hampir setahun meninggalkan dunia memasak di dapur UPSI ;)
Maknanya kami akan anggap amali pertama ni sebagai warming up.....
dah la tue....

jom kita tengok...

1......
haaaaa ini la hasil air tangan kami berdua minggu ni...

Poh Pia Tord & Pad Thai

Poh Pia Tod....
decoration yang menarik hasil kreativiti tangan cik sarah masa ni cik nik tengok aje....
jangan salah faham, pemerhatian sebagai rujukan masa depan tau....
selaku insan yang kurang pengalaman, cik nik serahkan tugas menghias kepada cik sarah.....

Korang tanya ape yang menarik dengan dekorasi ni??? ish2 meh sini tengok.......

haaaaaaa ini la dia...
menarik kan? memang berseni tangan cik sarah...
Thanks a lot 2 my partner....
 
Ini pulak resepi ke 2 kami.....
Pad Thai atau nama Melayunya....
Kuay Tiaw Goreng Ala Thai.....


2.........

Skills.....
Untuk makluman semua, kumpulan kami hanya terdiri daripada 2 orang, jadi kami ada masalah sikit nak mengambil gambar time buat kerja.....
masa terhad tapi kami sempat la juga curi2 masa.....
maaf ye kalau banyak gambar tanpa wajah kami berdua yang ayu ni :)
tanpa wajah tidak semestinya kami x buat kerja kan???
next time kami akan cuba....


Chopping Skill by Cik Sarah
penyediaan bahan-bahan untuk menumis dan memasak inti Poh Pia



Dah siap chopping semua bahan-bahan,
tibalah masa giliran Cik Nik pulak tuk menumis.....



Dah siap tumis, tibalah masa untuk campak-mencampak semua bahan-bahan seperti ayam cincang,daun limau purut,bahan perasa dan lain-lain,
Nak tahu apa bahan lain-lain yang di maksudkan???
silalah lihat Link Gudang Resepi....


Ini Adalah proses memotong/mengerat kulit poh pia. Nak tahu kenape?? sebab ada masalah teknikal sikit...
sepatutnya kami kene guna kulit poh pia kecik aje.....tapi yang datang mak ai yang basau......
tapi tidak mengapa....dari situlah kami belajar....
Betul  Pn  Eda????


Ini pulak duk menggoreng kacang....
kawan unit sebelah ada tanya...
"macam mane nak tahu kacang ni dah masak ke belum??"
cik nik pun cakap la petua mak bonda cik nik....
KATANYA......
tunggu sampai dia ada bunyi pOp Pop!!!......
 & 
 bila kita pegang kacang tu, kulit dia senang je pecah.....


Skill menggulung poh Pia....
sekali lagi tangan Cik Nik kurang berseni.....
Sekali cuba tidak semestinya gagal selamanya.....
ok cik Nik???
Chaaaaayoooooo!!!!!!


3.........

Cukup la pasal skill sekarang jom kite tengok sesi Komen-mengomen.....
bukan untuk menjatuhkan tau....
tapi untuk penambahbaikan.......
THANKS U  All.....



Kami dinilai oleh Chef Ammar, Chef Mas & Chef Mimi...


Antara komen membina yang diterima dari kawan-kawan  ialah:

1. Aspek Tata sajian
* Susunan tata sajian yang betul

2. Aspek Presentation Makanan
* Menarik kerana terdapat kompinasi warna yang pelbaga...

3. Warna makanan
* Poh pia- warna menarik keemasan tapi warna kwey tiaw sedikit pucat...
* Garnishing - Ok

4. Rasa
* katanya inti poh pia kami sedikit masin
* Pad Thai kami terlalu banyak rasa kucai & taugeh


Ini komen dari Pn Eda pula....


1. Aspek Tata sajian
* Susunan tata sajian yang betul

2. Aspek Presentation Makanan
* Menarik kerana terdapat kompinasi warna yang pelbaga...
* Garnishing - kreatif & menarik

3. Warna makanan
* Poh pia- warna menarik keemasan
*Warna kwey tiaw ok sebab pad thai memang warnanya sedikit pucat...
Betul puan, sebab pad tai  guna kicap cair sebab tu nampak pucat, kami tegok kat internet pun memang macam tu warnanya...

4. Rasa
* inti poh pia terlalu kuat rasa daun limau purut
(Kesilapan yang kami dah buat adalah kami mayang daun limau purut)
* Pad Thai kami pula tawar :(
orang kate, kalau nak kawin masak mesti masin.....maknanya salah la teori tue....
4. Tektur  
* Tektur udang baik sebab tak over cook
* Poh Pia - rangup dan inti poh pia moist dan tidak terlebih masak



4..........
haaaaaaaa ini la tata sajian yang kami buat time presentation makanan......
Ini aje picture yang sempat di snap......



5..........

Sekian sahaja perkongsian kami untuk minggu ini, untuk mendapatkan resepi Pad Thai dan Poh Pia Tord kami, sila lawat link GUDANG RESIPI......
Terima kasih.....

No comments:

Post a Comment