[peminat kami]

Thursday, 11 October 2012

Prinsip memasak & kaedah memasak ......

KENAPA MAKANAN PERLU DIMASAK ?????

  1. makanan mudah untuk dimakan dan dihadamkan (selulosa, bijian kanji, gentian tisu menjadi lembut)
  2. menambah selera (merangsang deria bau dan rasa)
  3. musnahkan bakteria (supaya selamat untuk dimakan)
  4. untuk tujuan pengawetan
  5. mencipta pelbagai variasi hidangan

PRINSIP MEMASAK....

~ menggunakan haba kering ~

  • haba dipindahkan kepada makanan tanpa menggunakan air atau lembapan.
  • menggunakan suhu tinggi (300F/149C atau lebih tinggi)
  • contoh :
    • memanggang
    • menggril
    • membakar ( membakar kering, membakar menggunakan sedikit kelembapan, membakar dengan sedikit pengubahsuaian haba)
    • menggoreng (goreng tohor, goreng kering, goreng dengan minyak banyak, saute)
    • ketuhar gelombang mikro


~ menggunakan haba lembab ~

  • memasak menggunakan lembapan sama ada dalam bentuk wap, cecair, air atau stok
  • menggunakan suhu rendah (140F/60C)
  • contoh :
    • merebus
    • merendidih
    • mencarak
    • mencelur
    • mengukus

No comments:

Post a Comment