KENAPA MAKANAN PERLU DIMASAK ?????
- makanan mudah untuk dimakan dan dihadamkan (selulosa, bijian kanji, gentian tisu menjadi lembut)
- menambah selera (merangsang deria bau dan rasa)
- musnahkan bakteria (supaya selamat untuk dimakan)
- untuk tujuan pengawetan
- mencipta pelbagai variasi hidangan
PRINSIP MEMASAK....
~ menggunakan haba kering ~
- haba dipindahkan kepada makanan tanpa menggunakan air atau lembapan.
- menggunakan suhu tinggi (300F/149C atau lebih tinggi)
- contoh :
- memanggang
- menggril
- membakar ( membakar kering, membakar menggunakan sedikit kelembapan, membakar dengan sedikit pengubahsuaian haba)
- menggoreng (goreng tohor, goreng kering, goreng dengan minyak banyak, saute)
- ketuhar gelombang mikro
~ menggunakan haba lembab ~
- memasak menggunakan lembapan sama ada dalam bentuk wap, cecair, air atau stok
- menggunakan suhu rendah (140F/60C)
- contoh :
- merebus
- merendidih
- mencarak
- mencelur
- mengukus
No comments:
Post a Comment