[peminat kami]

Monday 8 October 2012

Rendang Tok cara Mama Mot buat ....


Rendang tok

*gambar ihsan dari Encek Google

Bahan-bahan :

1kg      daging (potong ikut suka – rebus sekejap)
            *batang pinang tak payah rebus
20 biji cili kering (dikisar)

Bahan A untuk dikisar halus
5 btg    serai (besar) , kalau kecil ambil dalam 8 atau 10
6 biji     bawang besar
6 ulas bawang putih
Lengkuas agak-agak dalam 1 ruas ibu jari
Halia  agak-agak dalam 2 ruas ibu jari
Kunyit hidup sebesar halia

Bahan B (goreng tanpa minyak hingga naik bau dan kisar)
1 sudu lada hitam
1sudu jintan putih
2 sudu jintan manis
4 sudu biji ketumbar

Kerisik dari 1 biji kelapa
Santan dari 1 biji kelapa
1 cawan gula merah (cairkan dan tapis)
½ cawan minyak utk menumis
1 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
4 helai daun kunyit
4 helai daun limau purut
2 helai daun pandan
Garam
Gula pasir jika perlu


Cara penyediaan :

1.Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis dan bunga lawang
2. Masukkan bahan A dan cili kering, tumis sebentar.
3. Masukkan bahan B
4. Setelah 10 – 15 minit, masukkan santan, kerisik, gula merah dan daging.
* gula merah masukkan separuh dulu, kalau dah manis x payah habiskan.
5. Kacau hingga hampir kering. Masukkan semua daun-daun
6. Rasa ikut sedap selera
7. Kacau sampai kering yang disukai




No comments:

Post a Comment