Rendang tok
*gambar ihsan dari Encek Google
Bahan-bahan :
1kg daging (potong ikut suka – rebus sekejap)
*batang pinang tak payah rebus
20 biji cili
kering (dikisar)
Bahan A
untuk dikisar halus
5 btg serai (besar) , kalau kecil ambil dalam 8
atau 10
6 biji bawang besar
6 ulas bawang
putih
Lengkuas
agak-agak dalam 1 ruas ibu jari
Halia agak-agak dalam 2 ruas ibu jari
Kunyit hidup
sebesar halia
Bahan B
(goreng tanpa minyak hingga naik bau dan kisar)
1 sudu lada
hitam
1sudu jintan
putih
2 sudu jintan
manis
4 sudu biji
ketumbar
Kerisik dari
1 biji kelapa
Santan dari 1
biji kelapa
1 cawan gula
merah (cairkan dan tapis)
½ cawan
minyak utk menumis
1 batang
kulit kayu manis
4 kuntum
bunga lawang
4 helai daun
kunyit
4 helai daun
limau purut
2 helai daun
pandan
Garam
Gula pasir
jika perlu
Cara penyediaan :
1.Panaskan
minyak, tumis kulit kayu manis dan bunga lawang
2. Masukkan bahan
A dan cili kering, tumis sebentar.
3. Masukkan bahan
B
4. Setelah 10
– 15 minit, masukkan santan, kerisik, gula merah dan daging.
* gula
merah masukkan separuh dulu, kalau dah manis x payah habiskan.
5. Kacau
hingga hampir kering. Masukkan semua daun-daun
6. Rasa ikut
sedap selera
7. Kacau
sampai kering yang disukai
No comments:
Post a Comment