[peminat kami]

Thursday, 18 October 2012

KUIH TEMPATAN

Kuih tempatan bermaksud kuih muih yang diperbuat daripada bahan-bahan tempatan seperti gula melaka, ubi, kelapa, tepung, beras, pisang, sagu dan sebagainya. Kuih tempatan mengandungi banyak kandungan karbohidrat dan lemak tetapi kurang protein dan garam mineral. Kuih selalunya dimakan ketika waktu minum petang atau sebagai snek. Snek bermaksud makanan yang dihidangkan diantara waktu makan utama atau makanan ringan dan tidak terlalu kenyang. Kuih tempatan terbahagi kepada kuih manis dan savouri (pedas atau masin). Contoh kuih manis ialah tepung talam, kuih lapis, dan ketayap. Contoh kuih savouri ialah karipap, cucur badak dan cara berlauk. Selain daripada kuih muih, rakyat Malaysia turut menggemari pencuci mulut yang manis seperti bubur pulut hitam, pengat pisang, pengat labu dan sebagainya.  

Kuih tempatan dimasak dengan menggunakan teknik mengukus, menggoreng dan merebus. Terdapat pelbagai kaedah digunakan untuk menyediakan kuih. Antaranya ialah kaedah bater, adunan doh dan berbalut. Bater terbahagi kepada dua iaitu bater cair dan bater pekat. Adunan doh dibuat bagi kuih yang menggunakan ubi seperti cucur badak dan kuih gelang. Bahan utama kuih dicampur dengan tepung dan diadun hingga menjadi doh.

*************************************

 Bater ialah campuran tepung dan cecair untuk menghasilkan adunan licin dan berkrim. Bater pekat dan bater cair mempunyai sukatan bahan cecair yang berbeza.

Bater pekat (nisbah - 1 : 1.25)
100 gm      Tepung
125 ml       Cecair
1 biji          Telur
1/4 tsp       Garam

# contoh : cucur udang


Bater cair  ( nisbah - 1 : 2.5)
100 gm      Tepung
250 ml       Cecair
1 biji          Telur
1/4 tsp       Garam

# contoh : kuih ketayap, kuih cara

Cara menyediakan bater :

1. Ayak bahan kering bersama (tepung dan garam)
    # tujuan ayak ialah untuk menapis bendasing dalam bahan dan menambah udara.
    # tujuan udara dalam tepung adalah bagi melembutkan adunan.

2. Buat lubang ditengah-tengah tepung dan masukkan telur kemudian gaulkan.
    # fungsi telur dalam adunan ialah untuk menambah khasiat dan rasa pada bater.

3. Masukkan 1/2 daripada jumlah cecair yang digunakan. Kacau sebati menggunakan senduk kayu.
    # tujuan air dimasukkan separuh dahulu adalah supaya adunan tidak bergentel.

4. Tambahkan lagi baki cecair yang ada dan kacau selama 10 minit.

5. Setelah adunan sebati, tutupkan adunan dengan kain lembap dan biarkan rehat selama 15 - 20minit.
    # tujuan direhatkan adalah supaya adunan menjadi kembang untuk mudah dimasak dan lembut.


*******************************


Ciri-ciri bater :
 - nipis, ringan, licin, rata, menyelerakan dan berkhasiat.


Fungsi bater bersadur :
1. Bagi menghalang zat makanan hilang
2. Mengelakkan makanan menyerap minyak dan hancur
3. Melindungi makanan daripada haba yang tinggi contohnya ketika menggoreng makanan dalam minyak penuh
4. Memberi rasa sedap dan menjadikan makanan lebih rangup.


Masalah bater dan cara mengatasi :
1. Bergentel : Masukkan cecair sedikit demi sedikit semasa membuat adunan.
2. Liat (akibat terlebih adun / kacau / gaul) : Rehatkan bater sebentar.
3. Lembik (akibat terlebih air) : Kurangkan kuantiti air atau tambahkan sedikit tepung.
                 (masak pada suhu rendah) : Pastikan kuih dimasak pada suhu tinggi dan jangan masukkan terlalu                                   banyak dalam satu gorengan.


Tips perancangan menu kuih :
1. Sumber bahan.
    > Pastikan sumber bahan bagi kuih yang ingin dihidangkan.
    > Elakkan menghidang kuih daripada bahan yang sama contohnya cucur badak dan kuih gelang kerana kedua-dua kuih diperbuat daripada ubi keledek.
 2. Kaedah memasak.
     > Pelbagaikan kuih daripada pelbagai kaedah memasak.
     > Elakkan menghidang semua kuih yang menggunakan kaedah mengukus sahaja. Contohnya kuih lapis dan tepung talam.
3. Warna.
    > Pelbagaikan warna kuih dalam hidangan untuk nampak lebih menarik.
    > Contohnya, kuih puteri ayu (hijau), cucur badak (keemasan)
4. Rasa.
    > Hidangkan kuih manis dan savouri.
    > Contohnya kuih lompang (manis) dan samosa (pedas)


Tips menghias dan menghidang.
1. Bater pekat savouri.
    > contoh : cucur udang
    > guna pinggan bujur
2. Bater pekat manis.
    > contoh : kuih rengas
    > guna pinggan bulat
3. Bater cair savouri.
    > contoh : cara berlauk
    > guna pinggan bujur
4. Bater cair manis
    > contoh : kuih bakar
    > guna pinggan bulat



1 comment:

  1. ▪ Muhammad Afif Akasha bin Maruan, 17tahun(2022). Kanser Limfoma Hodgkin tahap 2.

    Pada Mac 2017, Afif waktu itu berumur 12tahun. Dia tiba-tiba mengalami bengkak di leher dan bawah ketiak. Dia dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah kemudian diminta menjalani pembedahan kecil untuk ambil tisu di leher, kemudian pada Jun 2017, dia disahkan mengidap Kanser Limfoma Hodgkin tahap 2. Dia menjalani kimo 12kali, selepas saja kimo, dia mengalami muntah, tak lalu makan,sakit badan,setiap jam kena urut. Kimo pertama dan kedua pun sama kesannya hingga tak sanggup nak teruskan kimo. Berat dia turun 2kg, semasa kimo. Datang kawan baik ibunya memperkenalkan Jutawan Herbs ,ibunya beli dan terus beri dia minum jus herba semasa rawatan hospital. Kimo ke 3 alhamdulillah dia ada selera makan, aktif balik seperti biasa, tak sakit badan lagi dan pada November 2017 iaitu kimo ke 6, berat badan Afif naik 5kg .Doktor sahkan tak ada lagi sel kanser dan sampai sekarang masih minum Herba Jutawan Herbs.
    -------------------------------

    ▪Puan Arbaayah bt Hussin, 72tahun dari Taiping. Pada tahun 2013 ,dia diserang demam, bengkak kaki dan tidak sedarkan diri. Kemudian dia ditahan di wad Hospital Taiping dan doktor mengsyaki dia diserang kencing tikus. Tapi pada 2015 dia alami tanda yang sama dan doktor mengesahkan dia menghidap Sirosis hati tahap 3. Anaknya terjumpa blog Jutawan Herbs dan dia mula guna herba sejak 2019 sampai la sekarang. Mula-mula minum tak ada sebarang perubahan, tetapi 1 bulan lepas tu barulah dia perasan ,rasa seram sejuk dan takut nak mandi selama ni dah berkurang, sampai sekarang tak ada demam dah. Kesihatan bertambah baik.

    ▪Puan Siti Saharia, 44tahun. Kanser payudara tahap 2.

    Pada bulan Ogos 2020, dia disahkan doktor menghidap kanser payudara tahap 2, selepas menjalani proses ultrasound dan biopsi. Dia melalui pembedahan mastectomy, kimo 6kali dan radioterapi 15kali. Dia kenal Jutawan Herbs dari kawan yang sakit kanser panyudara juga. Dia minum herba Jutawan Herbs pada 2020 semasa sedang kimo. Kalau dulu kesan sampingan semasa kimo sangat teruk dengan alahan, tak ada selera makan dan badan lemah. Tapi lepas minum Jus Jutawan Herbs semasa kimo, kesan sampingan sangat berkurang,mkn berselera, bertenaga dan siap boleh pandu kereta. Pendek kata boleh jalani hidup macam orang sihat. Dia tidak berharap rawatan moden saja, sampai sekarang dia terus ambil herba dan makin pulih.
    -------------------------------

    ▪Puan Roziaton bt Mohd Kasini, asal dari Triang Pahang, Kanser Usus tahap 3.

    Pada Julai 2016 ,doktor mengesahkan dia menghidap kanser usus tahap 3 dan perlu buat kimo 12x. Dia terus patah semangat kerana memikirkan anak-anak yang masih kecil. Tapi keluarganya membelikan Jus Jutawan Herbs untuk dia minum, ketahanan badannya menjadi kuat melawan kanser. Dia juga ada minum herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama dia buat kimo. Kimo seperti biasa, tiada sakit badan,tiada demam dan lain-lain. Pada 2017 doktor sahkan dia bebas dari kanser dan hanya perlu ambil darah CEA setiap 6bulan sekali. Tak lama lepas tu doktor cakap dia hanya perlu datang ambil darah 1tahun sekali saja. Alhamdulillah dia pun dah sembuh kanser.
    ------------------------------

    ▪Puan Aida dari Pahang, anaknya mengidap Leukimia Acute Limphoblastik (ALL) .
    Pada hujung tahun 2016, anaknya disahkan menghidap penyakit Leukimia Acute Limphoblastik (ALL). Dia terjumpa blog Jutawan Herbs dan memberi anaknya minum 2jenis herba dari Jutawan Herbs sebelum masuk ke hospital untuk kimo. Lepas 3tahun ,dia perasan anaknya makin cergas ,makan bertambah dan x lesu seperti sebelum minum Herba. Dia yakin Jus Jutawan Herbs banyak membantu anaknya makin sihat.
    ------------------------------
    Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :

    En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570

    ReplyDelete