[peminat kami]

Sunday 7 October 2012

rempah dan herba amali 1


1.      Daun ketumbar –

Nama saintifik : Coriandrum sativum
Nama Inggeris : Cilantro / Chinese parsley
Keluarga : Apiaceae
Warna : Hijau
Kegunaan : Digunakan dalam masakan sebagai hiasan dan penambah bau terutamanya hidangan dari Thailand seperti sup, lakna dan tomyam. Daun ketumbar mempunyai bau unik seperti ‘berlilin’.

2.      Daun limau purut –

Nama saintifik : Citrus x hystrix
Nama Inggeris : Kaffir Lime Leaf
Keluarga : Rutaceae
Warna : Hijau berkilat
Kegunaan : berfungsi sebagai penambah aroma dalam masakan. Mempunyai aroma limau. Biasa digunakan dalam masakan tomyam, rendang dan paprik.


3.      Daun bawang –

Nama saintifik : Amaranthus Hybridus
Nama Inggeris : Spring Onion
Keluarga : Alliaceae
Warna : Hijau
Kegunaan : digunakan sebagai hiasan atau sayuran dalam makanan. Biasanya terdapat dalam masakan sup, mee, kuew tiaw dan sebagainya. Mempunyai bau dan rasa seperti bawang.


4.      Serbuk jintan manis –
   
Nama saintifik : Foeniculum vulgare
Nama Inggeris : Fennel powder
Keluarga : Apiaceae
Warna : Koko kehijauan
Kegunaan : Biasanya digunakan dalam masakan daging atau ayam. Contoh makanan ialah sebagai bahan perapan ayam atau daging, inti murtabak dan rending tok. Menambah rasa pada makanan kerana mempunyai rasa manis dan aroma yang unik. 

No comments:

Post a Comment