1. Daun
ketumbar –
Nama
saintifik : Coriandrum sativum
Nama Inggeris : Cilantro / Chinese parsley
Keluarga
: Apiaceae
Warna
: Hijau
Kegunaan
: Digunakan dalam masakan sebagai hiasan dan penambah bau terutamanya hidangan
dari Thailand seperti sup, lakna dan tomyam. Daun ketumbar mempunyai bau unik
seperti ‘berlilin’.
2. Daun
limau purut –
Nama
saintifik : Citrus x hystrix
Nama
Inggeris : Kaffir Lime Leaf
Keluarga
: Rutaceae
Warna
: Hijau berkilat
Kegunaan
: berfungsi sebagai penambah aroma dalam masakan. Mempunyai aroma limau. Biasa
digunakan dalam masakan tomyam, rendang dan paprik.
3. Daun
bawang –
Nama
saintifik : Amaranthus Hybridus
Nama
Inggeris : Spring Onion
Keluarga
: Alliaceae
Warna
: Hijau
Kegunaan
: digunakan sebagai hiasan atau sayuran dalam makanan. Biasanya terdapat dalam
masakan sup, mee, kuew tiaw dan sebagainya. Mempunyai bau dan rasa seperti
bawang.
4. Serbuk
jintan manis –
Nama
saintifik : Foeniculum vulgare
Nama
Inggeris : Fennel powder
Keluarga
: Apiaceae
Warna
: Koko kehijauan
Kegunaan
: Biasanya digunakan dalam masakan daging atau ayam. Contoh makanan ialah
sebagai bahan perapan ayam atau daging, inti murtabak dan rending tok. Menambah
rasa pada makanan kerana mempunyai rasa manis dan aroma yang unik.
No comments:
Post a Comment