[peminat kami]

Thursday 11 October 2012

PERANCANGAN MENU

Tujuan Perancangan Menu

  • supaya dapat menjimatkan masa, tenaga dan sumber bahan semasa penyediaan makanan
  • makanan yang disediakan seimbang dari segi nutrien, warna, bahan masakan
  • menyediakan makanan mengikut kemampuan
  • hidangan disediakan mengikut keperluan individu dan kumpulan khas
  • mengelakkan alahan

Faktor yang Mempengaruhi Perancangan Menu

  • Jenis hidangan
    • membuat pilihan hidangan dari pelbagai sajian masakan Melayu, India, Cina dan Barat.
    • memilih jenis hidangan pembuka selera, sup, makanan utama, pencuci mulut dan minuman
  • Keperluan dan kegemaran
    • bergantung kepada kesihatan dan keperluan orang yang makan
    • makanan untuk bayi, kanak-kanak, remaja, dewasa dan orang tua adalah berbeza dari segi kandungan nutrien dan tekstur.
  • Pilihan sajian
    • memilih cara menghidangkan makanan, contoh seperti table d'hote, a la carte atau bufet supaya bersesuaian dengan majlis
  • Perbelanjaan
    • merancang kos pengeluaran termasuk kos pekerja dan kos overhead
    • dapat mengelak pembaziran
  • Sumber makanan
    • penggunaan bahan mentah yang bermusim atau tidak bermusim
    • contohnya buah durian
    • pembelian bahan mentah yang segar
  • Kemudahan fizikal dan sumber tenaga
    • jumlah pekerja mengikut kesesuaian jumlah makanan yang ingin dimasak
    • contoh: 2 orang tukang masak untuk menyediakan makanan bagi 100 orang adalah tidak sesuai
    • pastikan kemudahan alatan dapur mencukupi dan sesuai untuk menyediakan sesuatu masakan
  • Keupayaan / kemahiran tukang masak
    • memastikan tukang masak mempunyai kemahiran yang diperlukan dalam menyediakan sesuatu hidangan.
  • Kumpulan sasaran
    • menyediakan makanan yang sesuai dengan kewangan, keperluan nutrien dan gaya hidup kumpulan sasaran
    • sesuai untuk peniaga dan pengusaha kedai makan untuk menyediakan makanan yang sesuai dengan kumpulan sasaran mereka.
    • sebagai contoh pengusaha kedai makan di kawasan tempat kerja perlu menyediakan pelbagai makanan yang mudah dan segera kerana pekerja mempunyai masa rehat yang terhad.

No comments:

Post a Comment