Menu Hidangan Sepinggan Lengkap (Karbohidrat) & Pencuci Mulut.
SET MELAYU
SET MELAYU
Hari ini, iaitu 22 November 2012 merupakan amali pertama setelah bertukar status. Menu yang dipertanggungjawapkan pada minggu ini adalah Nasi Tomato yang dihidang bersama ayam masak merah dan rojak buah sebagai hidangan pencuci mulut. Di sini kami akan kongsikan resepi yang telah di standardkan sebagai rujukan bersama.
Resepi :
Nasi Tomato (Ayam Masak Merah & Acar Rampai)
300gm Beras basmati
50gm Tomato (dipotong dadu)
30gm Sos tomato
15gm Tomato puri
25ml Susu
100ml Air
10gm Daun pandan
3gm Garam
Bahan tumis:
80gm Mentega
5gm Kulit kayu manis
5gm Bunga cengkih
5gm Bunga lawang
3gm Buah pelaga
20gm Bawang putih (dihiris)
40gm Bawang besar (dihiris)
Hiasan : Bawang goring
LANGKAH PENYEDIAAN:
1. Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan.
2. Panaskan mentega/minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian, masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam.
4. Tanak hingga masak.
5. Taburkan sedikit kismis diatas permukaan nasi.
5. Hidangkan panas dan boleh taburkan sedikit bawang goreng.
************************************
AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN: (2 porsi)
600gm Paha ayam (dibuang kulit dan lumurkan dengan
garam dan kunyit)
170gm Sos tomato
150ml Air
30ml Minyak masak
10gm Bwang putih
15gm Cili kering
2cm Halia
70gm Bawang merah
1 batang Serai (dititik)
15gm Kacang pis
60gm Bawang besar (dipotong bulat)
*cili kering, halia, bawang merah dikisar
Bahan penumis :
3gm Kulit kayu manis
1 kuntum Bunga lawang
3 biji Buah pelaga
Hiasan:
1 tangkai Daun bawang (dihiris)
1 biji Cili merah (dibentuk bunga)
LANGKAH PENYEDIAAN :
1. Ayam digoreng hingga separuh masak menggunakan minyak penuh. Angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis, bahan kisar dan serai. Tumis hingga berwarna keemasan.
3. Tuang air dan sos tomato, kacau rata.
4. Masukkan ayam dan kacang pis, kacau rata sehingga masak.
5.. Masukkan bawang besar, kacau. Sesuaikan rasa dan angkat.
LANGKAH MENGHIAS :
1. Masukkan masakan dalam pinggan hidang.
2. Hiaskan dengan cili merah dan daun bawang.
3. Pek dalam bekas yang sesuai.
*********************************
ACAR RAMPAI
BAHAN-BAHAN: (2 porsi)
80gm Timun
70gm Lobak
20gm Cili merah
20gm Cili hijau
50gm Bawang besar
20gm Bawang putih
3cm Halia
5gm Biji sawi
5gm Bijan – goreng sedikit
5gm Serbuk kunyit
30gm Cuka
3 sdb Minyak masak
*Gula dan garam secukup rasa
LANGKAH PENYEDIAAN :
1. Timun dibuang bahagian tengahnya dan potong memanjang.
2. Lobak, cili merah dan cili hijau dipotong memanjang.
3.. Panaskan 3 sudu besar minyak masak. Masukkan biji sawi, biarkan satu minit sambil dikacau.
4. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia. Masukkan cili, serbuk kunyit dan cuka. Kacaukan.
5. Kemudian masukkan timun dan lobak. Kacau dan perasakan dengan garam, gula dan masukkan bijan. Gaul sebati seketika. Angkat dan hidangkan
130gm Timun
350gm Sengkuang
200gm Nanas
100gm Mangga muda (dihiris)
Kuah:
15gm Cili kering
2cm Belacan bakar
2biji Limau nipis (ambil jus sahaja)
50gm Kacang tanah goreng (ditumbuk kasar)
60ml Air asam jawa
15gm Petis
10gm Bijan (digoreng tanpa minyak)
Garam secukup rasa
Hiasan:
Daun pisang 1 helai
LANGKAH PENYEDIAAN:
1. Cili kering dan belacan digoreng dengan sedikit minyak kemudian dikisar.
2. Gaulkan cili kisar, gula Melaka dalam mangkuk adunan.
3. Masukkan jus limau, air asam jawa, garam dan petis.
4. Gaul rata dan masukkan kacang tanah serta bijan.
LANGKAH MENGHIAS:
1. Alas pinggan hidang dengan daun pisang.
2. Campurkan semua sayur-sayuran dan buah-buahan, gaul rata (sekiranya terus dihidangkan) atau susun sayur-sayuran dan buah-buahan dengan menarik dan diletakkan mangkuk berisi kuah disisinya jika dihidangkan berasingan.
3. Hidangkan.
4. Pek dalam bekas yang sesuai.
*************************************
***********************************
LAPORAN AMALI MINGGU INI
Pada minggu ini, kami ditugaskan untuk menyediakan dua resepi iaitu hidangan sepinggan lengkap nasi tomato dan rojak buah iaitu sebagai hidangan pencuci mulut. Berikut merupakan komen dan penilaian yang kumpulan kami terima daripada pensyarah dan juga penilaian dari unit 3. Segala kekurangan dan kesalahan yang kami lakukan akan dijadikan iktibar untuk masa-masa akan datang.
InsyaAllah....
Komen dan Penilaian Hidangan Oleh Pensyarah
a. Tatasajian
Penggunaan alatan dan susunan alatan mengidang yang betul dan sesuai.
b. Persembahan Hidangan
Persembahan hidangan menarik dari aspek kombinasi warna hidangan dan hiasan serta porsi yang dihidangkan sesuai untuk porsi 1 orang makan.
c. Warna
Warna makanan yang disediakan adalah mengikut warna sebenar masakan tersebut.
d. Tekstur
Tekstur bagi ayam kurang masak di bahagian dalamnya. Manakala bagi tekstur nasi dan rojak adalah baik.
e. Rasa
Rasa bagi nasi tomato dan ayam masak merah sedap.
Komen dan Penilaian Hidangan Oleh Unit 3
a. Tatasajian
Secara keseluruhannya adalah baik dan bersesuaian dengan hidangan yang digunakan Cuma terdapat sedikit kotoran pada sudu makan.
b. Persembahan Hidangan
Susunan hidangan dalam pinggan baik. secara keseluruhannya adalah baik dan menarik.
c. Warna
Warna nasi tomato kelihatan sedikit pucat. Ayam masak merah berwarna gelap dari biasa. Manakala bagi acar rampai sangat menarik.
d. Tekstur
Tekstur semua hidangan adalah baik.
e. Rasa
Rasa semua hidangan adalah sedap terutama rojak buah.
****************************************
Ini pula rupa hidangan yang kami berjaya hasilkan pada sesi amali kali ini....
Peranggu Meja |
Nasi Tomato.....sedapnyee..... Selamat Mencuba...... by Nik Norakmal |
No comments:
Post a Comment