Tips menyimpan kuih baulu agar tahan lama.
- Yang paling mudah adalah dengan memasukkan sedikit bahan pengawet (anti-mould) ke dalam adunan.
- Jika tidak mahu guna cara ini, jemur atau sangai (goreng kering) tepung hingga betul-betul panas atau kering (tanpa mengubah warnanya). Kemudian, biarkan sejuk dan ayak sebanyak dua kali.
- Setelah kuih baulu dimasak. pastikan kuih sejuk dan barulah disimpan di dalam bekas kedap udara. Letakkan paket yang dapat meresap udara di dalam bekas tersebut.
- Jangan letak bekas di tempat yang terdedah pada sinaran matahari atau di tempat yang hangat.
Kentang lebih enak
- Kentang enak dimakan tanpa dikupas kulitnya.
- Gosok kentang dengan hampas kelapa hingga kulitnya bersih.
- Kemudian cuci dan masukkan ke dalam masakan atau digoreng begitu sahaja.
Cara bersihkan isi kupang
- Untuk mengelakkan kupang berpasir ketika memasak, rendamkannya selama 10 minit dengan air biasa.
- Kemudian tos dan masak seperti biasa.
- Cara ini juga sesuai untuk membersihkan kerang, lala dan kepah.
Madu tahan lama.
- Bagi menegkalkan kualiti madu, masukkan beberapa butir padi kedalam botol yang berisi madu.
- Simpan ditempat yang kering.
[ cik majidah ]
No comments:
Post a Comment