[peminat kami]

Friday, 23 November 2012

Petua Dapur : Baulu, Kentang, Kupang, Madu

Tips menyimpan kuih baulu agar tahan lama.



  • Yang paling mudah adalah dengan memasukkan sedikit bahan pengawet (anti-mould) ke dalam adunan.
  • Jika tidak mahu guna cara ini, jemur atau sangai (goreng kering) tepung hingga betul-betul panas atau kering (tanpa mengubah warnanya). Kemudian, biarkan sejuk dan ayak sebanyak dua kali.
  • Setelah kuih baulu dimasak. pastikan kuih sejuk dan barulah disimpan di dalam bekas kedap udara. Letakkan paket yang dapat meresap udara di dalam bekas tersebut. 
  • Jangan letak bekas di tempat yang terdedah pada sinaran matahari atau di tempat yang hangat.


Kentang lebih enak


  • Kentang enak dimakan tanpa dikupas kulitnya.
  • Gosok kentang dengan hampas kelapa hingga kulitnya bersih.
  • Kemudian cuci dan masukkan ke dalam masakan atau digoreng begitu sahaja.


Cara bersihkan isi kupang


  • Untuk mengelakkan kupang berpasir ketika memasak, rendamkannya selama 10 minit dengan air biasa.
  • Kemudian tos dan masak seperti biasa.
  • Cara ini juga sesuai untuk membersihkan kerang, lala dan kepah.


Madu tahan lama.


  • Bagi menegkalkan kualiti madu, masukkan beberapa butir padi kedalam botol yang berisi madu.
  • Simpan ditempat yang kering.

[ cik majidah ]

No comments:

Post a Comment