[peminat kami]

Friday, 23 November 2012

BAHAN MAKANAN GOLONGAN DARAH AB : SAYURAN


Sangat bermanfaat :

  • Bawang putih
  • Bit, Daun bit, Daun Collard
Bit
  • Brokoli, Dandelion
  • Jus kobis, Jus lobak merah
  • Kailan, Bunga kobis, Mentimun
  • Parnship, Pasli, Sawi
Parsnip
  • Saderi & Jus saderi
  • Tauhu, Tauge alfalfa, tempe
Alfalfa
  • Terung, Keledek, Semua jenis ubi-ubian
*******************************

Neutral :

  • Arugula, Asparagus
  • Bawang Bombay hijau / kuning / merah / Spanish, Bawang prei
  • Bayam, Bok choy, kubis Brussles
Kubis Brussles

  • Buah zaitun hijua / Greek / Spanish
  • Chervil, Cikori, Daikon
  • Daun bawang, Daun ketumbar, Escarole, Horsedish, Halia
  • Cendawan domestik / Portobello / kayu / tiram / Enoki
  • Jintan
  • Kacang kara, Halba
  • Kentang putih / merah , Kohlrabi
  • Kubis hijau / merah
  • Labu air / Siam, Labu kuning
  • Okra, Pakis, Radicchio, Rappini, Rebung
Rebung

  • Rutabunga, Berangan, Sawi putih
  • Salad air , Salad Bibb / Boston / endive / iceberg / mesclun / romaine
  • Zukini, Swiss chard, tomato, turnip, lobak merah
Lobak merah

******************************

Hindari :

  • Articok domestik / Jurusalem
  • Avokado
  • Buah zaiton hitam
  • Cili padi
Cili padi

  • Jagung juning / putih
  • Cendawan abalone / shitake / hioko
Cendawan shitake

  • Lima bean
  • Paprika merah / hijau / kuning
  • Radish sprout, Tauge

* gambar hasil daripada carian Google.


**********************************

[ cik majidah ]

No comments:

Post a Comment