[peminat kami]

Tuesday, 13 November 2012

REFLEKSI AMALI KUIH SAVOURI

Pada minggu lepas, kumpulan kami telah mendapat tugasan untuk menyediakan pau sambal ikan bilis dan kuih cara berlauk. Kedua-dua kuih ini merupakan kuih savouri iaitu kuih pedas / masin. Pau sambal ikan bilis dimasak menggunakan kaedah menggoreng dengan minyak banyak, manakala kuih cara berlauk dimasak menggunakan menggoreng dengan minyak sedikit. Sepanjang amali berlangsung, terdapat beberapa masalah yang telah berlaku. Bagi pau sambal ikan bilis, campuran susu suam dan yis segera tidak berbuih walaupun telah dibiarkan. Kami mencampurkan saja campuran susu tersebut dengan tepung kerana telah kesuntukan masa. Doh yang siap diadun dan direhatkan tidak naik dua kali ganda. Kesannya pau yang digoreng tidak beberapa masak dibahagian tengah. Tidak ada masalah sepanjang penyediaan kuih cara berlauk. Adunan bater dapat disediakan dengan baik dan hasilnya menjadi lembut. Inti untuk kuih cara berlauk menggunakan udang cincang sebagai bahan utama. Secara keseluruhannya, penyediaan pau sambal ikan bilis sedikit sukar untuk disediakan kerana adunan pau tidak dilakukan dengan betul, manakala kuih cara berlauk sangat mudah disediakan.

bahan-bahan untuk menyediakan kuih cara berlauk

bahan-bahan untuk menyediakan pau sambal ikan bilis

sambal ikan bilis

inti kuih cara

adunan bater cair kuih cara

doh pau

pau sambal ikan bilis

kuih cara berlauk




[ cik majidah ]

No comments:

Post a Comment