Menu Kuih Muih Tempatan (Kuih Savouri)
Pada minggu ini, kumpulan kami telah diberi tugasan untuk menyediakan kuih muih tempatan dari jenis savouri iaitu kuih yang mempunyai rasa selain manis iaitu pedas atau masin. Menu yang dimaksudkan adalah Pau Sambal Ikan Bilis dan Kuih Cara Berlauk. Berikut merupakan resepi yang dimaksudkan.
Resepi : Pau sambal ikan bilis
Bahan-bahan pau :
200 gm Tepung gandum
140 ml Susu segar (suam)
2 sdt Yis segera
2 ½ sdb Gula halus
½ sdt Garam halus
2 sdb Mentega
Hirisan timun sebagai hiasan.
Cara penyediaan :
1. Satukan yis segera dan susu segar, kacau rata dan biar berbuih.
2. Satukan bahan-bahan doh pau dalam satu bekas, gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan. Bulatkan doh, tutup dengan plastik dan biarkan naik 2 kali ganda.
3. Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara, bahagikan kepada 8-9 bahagian sama besar. ( canaikan anggaran ¾ inci dan terap dengan acuan bulat 2 inci)
4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada keseluruhan bahagian pau. Angkat dan toskan. Letakkan pau yang telah digoreng di atas tisu dan biarkan minyak meresap. Biarkan ia sejuk.
5. Belah dua pau tadi tapi jangan putus, sapu dengan sambal tumis dan susunkan 1 atau 2 keping timun, ulang hingga habis.
6. setelah selesai boleh dihidangkan sebagai minum petang.
Bahan-bahan sambal ikan bilis :
200 gm Ikan bilis (dibuang isi dan tulangnya)
5 biji Bawang merah
3 ulas Bawang putih
½ inci Halia
1 keping Asam keeping
20 tangkai Cili kering
1 sdt Sos tiram
½ cawan Air (jika perlu)
5 sdb Gula
1 sdk Garam
½ cawan Minyak
Cara penyediaan :
1. Kisarkan bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering hingga lumat.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar.
3. Masukkan gula, garam, sos tiram dan asam keeping. Kacau hingga sebati.
4. Apabila sambal telah masak dan menggelegak, masukkan ikan bilis yang telah digoreng. Kacau hingga sebati dan biarkan ia kering sedikit.
Resepi : Kuih cara berlauk
Bahan-bahan bater :
1 ½ cawan Tepung gandum
1 biji Telur
1 sdt Garam
½ sdt Serbuk kunyit
2 cawan Air
175 ml Santan
1 sdt Minyak masak
Bahan-bahan inti :
150 gm Udang
1 biji Bawang besar
1 ulas Bawang putih
2 sdb Cili kisar
2 sdb Sos cili
Daun sup
Daun bawang
Cili merah
Cara penyediaan :
Cara penyediaan :
1. Dengan menggunakan pengisar, kisar tepung gandum, garam, minyak masak, santan, garam dan telur sehingga semua sebati.
2. Kemudian tuang kedalam bekas adunan, jika adunan Nampak pekat boleh tambahkan ½ cawan air.
3. Tutup bekas adunan dan peran selama 30 minit atau lebih supaya adunan lebih mesra dan sebati.
4. Cincang isi udang, bawang besar dan bawang putih hingga halus.
5. Panaskan 2 sudu minyak dan tumis cili kisar dan bawang putih. Biarkan hingga garing dan masukkan udang, bawang besar serta sos cili. Kacaukan hingga sebati dan masukkan garam dan gula.
6. Biarkan inti agak kering, angkat dan sejukkan seketika.
7. Setelah adunan diperap selama 30 minit, panaskan acuan kuih cara.
8. Glis kan acuan dengan minyak dan tuangkan adunan kuih cara sebanyak ¾ acuan.
9. Masukkan 1 sudu kecil inti dan taburkan hirisan daun bawang dan cili merah.
10. Tutup acuan kuih cara dengan penutup periuk dan biarkan seketika.
11. Masak sehingga permukaan bawah kuih cara perang dan permukaan atasnya masak. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
****************************************************
By : Nik Norakmal
No comments:
Post a Comment