Assalamualikum.....
pada malam yang sejuk dan nyaman ini, saya nak berkongsi satu resepi yang selalu kakak saya buat kat rumah terutama semasa di bulan ramadhan, resepi dia menarik, simpel sahaja....resepi yang saya dapat ni cube saya standardkan berbekalkan pengalaman semasa di dalam kelas penyajian masakan timur. Untuk pengetahuan semua, bubur ni sesuai dimakan di waktu petang...
....SELAMAT MENCUBA...
RESEPI : BUBUR CACA
Ini gambar hasil ehsan en Google, hasil sendiri tak pernah terfikir nak ambik pulak gambarnya... |
Bahan-bahan :
500 g Keledek
250 g Keladi
1 Liter Santan
2 helai Daun Pandan
2 Paket Tepung Caca ( Tepung Gunting Berwarna-warni )
2 Paket Tepung Caca ( Tepung Gunting Berwarna-warni )
50 g Gula
80 g Sagu
* Garam secukup rasa
Kaedah Penyediaan :
- 500 gm keledek dan 250gm keladi hendaklah dikupaskan untuk membuat kulit.
- Keledek dan keladi yang dikupas tadi dipotong dadu.
- Kemudian, rebus keledek dan keladi yang dipotong dadu dengan daun pandan sehingga empuk.
- Selepas itu, rebuskan bubur caca dan sagu sehingga lembut dengan memasukkan kedalam rebusan keledek dan keladi.
- Kemudian masukkan santan dan sedikit garam kedalam rebusan tadi.
- Kacau perlahan-lahan hingga santan mendidih dan angkat untuk sejukkan
- Kemudian hidangkan bubur caca tadi kedalam mangkuk untuk dihidangkan pada minum petang.
** SEDIKIT INFO TAMBAHAN
ALAT-ALAT MEMASAK
Bubur Caca
i. Periuk
ii. Papan pemotong
iii. Pisau
iv. Senduk
ALAT-ALAT MENGHIDANG
Bubur Caca
i. Mangkuk (Bowl)
ii. Sudu
***************************
Selamat mencuba, hasilnya pasti sedap...InsyaAllah cuba lakukan sesuatu dengan ikhlas dan penuh kasih sayang, ini adalah rahsia kesedapan masakan unit 1.hehehehe
SEKIAN SAHAJA KALI INI......
Wassalam.....
By : Nik Norakmal
No comments:
Post a Comment