[peminat kami]

Friday, 21 December 2012

KHASIAT ULAM ULAMAN


Ulam-ulaman ialah sayuran atau tumbuhan berdaun yang dimakan mentah atau sekadar dicelur. Ulam biasanya mudah dijumpai dan didapati di sekitar rumah sahaja. Pokok-pokok ulam juga mudah untuk ditanam dan dijaga. Kebiasaannya, ulam dimakan bersama sambal belacan dan nasi putih. Selain dimakan sahaja, ulam juga boleh dibuat kerabu dan sayuran. Ulam diambil dari pelbagai bahagian pokok yang boleh dimakan seperti pucuk, batang, ubi, buah, biji dan bunga. Ulam-ulaman mengandungi pelbagai khasiatnya yang tersendiri. Dapat kita lihat pada generasi lama masyarakat Melayu yang mengamalkan memekan ulam, tubuh badan mereka sentiasa sihat dan kurang penyakit. Antara ulam-ulaman yang biasa dan mudah diperolehi ialah ;

PEGAGA



Nama saintifik : Centella asiatica

Kegunaan : Pegaga biasanya dijadikan ulam dalam hidangan masyarakat Melayu. Ia juga dijadikan ekstrak minuman herba atau jamu. Bagi masyarakat India, ekstrak daun pegaga dijadikan minuman musim panas yang dicampur ais iaitu 'thandaayyee'. Pegaga juga digunakan dalam perubatan Cina dan kaedah Ayurvedic di India. Khasiat pegaga ialah untuk masalah tekanan darah rendah dan awet muda. Selain itu, ia juga dapat menjadi penawar alahan, merawat asthma dan sesak nafas, anti kanser, penawar batu karang, kencing berdarah, ulser dan merawat cirit birit.


PETAI





Nama saintifik : Parkia speciosa

Kegunaan : Petai mengandungi nutrien seperti kalsium, fosforus, zat besi, vitaminA, B1, B2 dan C. Petai dapat merawat penyakit jantung dan kencing manis, mencuci buah pinggang serta mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan. Biji petai juga berfunsi sebagai agen antioksidan yang baik untuk kulit. Ia juga dapat memastikan kesegaran tubuh dan membaiki sistem penghadaman. Kulit petai dibahagian licin dalam poket petai boleh disimpan untuk diusap pada bahagian bengkak atau kemerahan akibat gigitan nyamuk.



DAUN SELOM




Nama saintifik : Oenanthe javanica

Kegunaan : Daun selom mengandungi banyak kandungan air, protein, karbohidrat dan serabut. Daun dan batang selom dapat meredakan penyakit seperti bisul, terkenan gigitan ular, kala jengking dan bengkak kerana kanser. Air rebusan selom boleh diminum sebagai penawar demam selsema, susah buang air kecil dan berak berdarah. Biji selom dijadikan penawar jika didapati terlalu banyak darah dalam saluran darah. Buah selom dijadikan perangsang buang air dan membantu mengeluarkan angin dalam perut dan usus.


DAUN KADUK



Nama saintifik : Piper sarmentosum

Kegunaan : Dijadikan bahan penaik rasa bagi makanan seperti udang kering, telur, ikan dan daging. Ini kerana daun kaduk mempunyai sedikit aroma herba dan rasa yang berlada dan sedikit pahit. Selain dari dibuat ulam bersama sambal belacan, daun kaduk juga dijadukan bahan dalam nasi ulam, pucuk tempoyak, laksa dan otak-otak Penang. Daun kaduk merupakan antioksidan dan kaya dengan vitamin dan mineral.


TIMUN 



Nama saintifik : Cucumis sativus

Kegunaan : Mengandungi banyak nutrien seperti protein, kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, vitamin A, B1,B2 dan C. Ia mengandungi racun alkoholis jenis hipoxanti yang berkesan untuk merawat kanak-kanak kecacingan. Ia juga membantu marawat sakit tekak akibat batuk. Ia juga dapat mengubati penyakit berak berdarah.



********************

[cik majidah]







No comments:

Post a Comment