Assalamulaikum.......
Kalau minggu lalu, saya berkesempatan untuk berkongsi beberapa menu ringkas bagi ibu-ibu yang sedang berpantang, pada kesempatan kali ini pula saya terpanggil untuk berkongsi beberapa resepi kuih muih tradisional Malaysia....Kebanyakan kuih muih ini mudah didapati di mana-mana negeri di seluruh Malasia......MARI KITA LIHAT......
**********************************
KUIH TEPUNG BUNGA
Merupakan kuih tradisional Negeri Terengganu. |
500 gram tepung pulut 3 biji telur ayam 2 cawan air Gula secukupnya Garam secukup rasa Minyak untuk menggoreng Cara Membuat:
- Bancuh tepung pulut dengan air hingga membentuk doh. Bentukkan doh sebesar guli dan leperkan .
- Panaskan minyak dalam kuali. Pecahkan telur dalam bekas dan pukul rata.
- Celupkan adunan tepung tadi dalam bancuhan telur dan goreng sehingga kekuningan. Angkat dan letakkan di atas tisu untuk menyerap minyak.
- Aturkan dalam pinggan dan taburkan gula secukupnya
**********************************
KUIH PAUNG GORENG
Kuih Tradisi Negeri Terengganu |
Bahan-bahan:
1/2 kg tepung pulut
½ cawan tepung gandum
400 ml air
sedikit garam
minyak untuk menggoreng terendam
Bahan Inti
5 ekor ikan selayang
5 ulas bawang merah [hiriskan]
1 cawan santan
3 cm halia [hiris]
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil gula
garam secukupnya
Cara membuat:
1. Ikan direbuskan dan sejukkan.
2. Ambil isi ikan dan hancurkan.
3. Masukkan semua bahan dalam kuali dan masakkan sehingga agak kering. Sentiasa kacau supaya tidak hangit.
4. Gaulkan tepung pulut dan tepung gandum bersama air.
5. Ambil sedikit dan bulatkan. Masukkan inti ikan dan bulatkan semula.
6. Gorengkan dalam minyak yg banyak dengan api paling perlahan (kerana mudah meletup).
7. Bila nampak keperangan angkat dan toskan minyak.
**********************************
KUIH DODOL KUKUS
Kuih Tradisi Negeri Pahang |
Bahan-bahan:
100gm tepung pulut hitam
250gm tepung pulut putih
200gm gula halus
1 liter santan (dijadikan tahi minyak)
5ml minyak masak
· daun pisang sebagai alas & garam secukup rasa
1. Masukkan tepung pulut putih dan pulut hitam kedalam bekas adunan.kemudian masukkan gula dan santan.
2. Gaul rata dan masukkan garam secukup rasa.
3. Sediakan loyang dan sapu sedikit minyak.
4. Letakkan daun pisang, masukkan adunan tadi ke dalam loyang dan kukus sehingga masak.
5. setelah masak,taburkan tahi minyak dan hidang mengikut citarasa.
No comments:
Post a Comment