[peminat kami]

Sunday, 16 December 2012

REFLEKSI AMALI 8


Refleksi Kumpulan


            Pada minggu ini, kami ditugaskan untuk menyediakan masakan set menu Thailand. Antara hidangan yang disediakan ialah som tam, tom yam goong, kari ayam hijau dan kari kering daging dan rebung. Semua hidangan ini dinikmati bersama dengan nasi putih. Melihat kepada menu yang disediakan ia memberi sedikit cabaran kepada kumpulan kami kerana kami hanya berdua untuk menyediakan empat jenis lauk. Borang perancangan kerja telah disiapkan dengan teliti dan menyusun proses kerja dengan teratur.
            Sebelum amali dimulakan, kami telah dikhabarkan bahawa terdapat beberapa bahan mentah yang tidak mencukupi. Namun penolong pegawai penyediaan makanan sedang berusaha mendapatkan bahan-bahan tersebut. Antara bahan mentah yang tidak dapat kami perolehi ialah rebung, daun selasih, cili padi hijau dan cili padi merah. Mengikut perancangan kerja yang telah dilakukan, rebung perlu direbus pada permulaan kelas. Namun kami terpaksa menunggu rebung dahulu dan memulakan tugas dengan bahan yang ada.
            Hasil masakan kari ayam hijau kurang menjadi apabila warna yang dihasilkan tidak hijau. Punca mengapa hal ini terjadi tidak dapat dikesan. Bagi membaiki warna kuah, kami mencampurkan sedikit kuah kari hijau kumpulan 6. Rasa bagi kari ayam hijau juga sedikit manis. Hal ini mungkin kerana terlebih gula perang semasa membuat pes kari hijau. Semasa merebus rebung, kami campurkan dengan lada hitam dan sedikit gula. Tips ini diperolehi bagi mengurangkan bau rabung dan rasa pahit.
            Secara keseluruhannya, kami sangat gembira kerana dapat menyediakan hidangan set menu Thailand. Kami juga berpuas hati dengan hidangan yang telah disediakan. Namun, sekiranya diberi kesempatan lagi pastinya kami akan memperbaiki kesilapan yang telah dilakukan dan menambah baik cara masak kami.



Komen dan Penilaian Hidangan Oleh Pensyarah

                 
a.        Tatasajian
Penggunaan alatan dan susunan alatan mengidang yang betul dan sesuai. Boleh letakkan sudu lauk di pinggan lauk.

b.        Persembahan Hidangan
Persembahan hidangan menarik dari aspek kombinasi warna hidangan dan hiasan serta porsi yang dihidangkan sesuai untuk porsi 1 orang makan.

c.        Warna
Warna kuah kari ayam hijau tidak hijau seperti yang sepatutnya. 

d.        Tekstur
Tekstur betik dalam som tam baik dan ranggup. Kuah kari ayam hijau pekat dan baik.

e.        Rasa
Sekiranya rasa tom yam goong sedikit masam adalah lebih baik. Kari ayam hijau mempunyai rasa yang sedikit manis. Rasa bagi som tam sangat sedap.




Komen dan Penilaian Hidangan Oleh Unit  8


a.        Tatasajian
Secara keseluruhannya dalah baik dan bersesuaian dengan hidangan yang   digunakan.

b.        Persembahan Hidangan
Susunan hidangan dalam pinggan baik. secara keseluruhannya adalah baik dan menarik.

c.        Warna
Warna bagi kari ayam hijau kurang menarik. Warna hidangan bagi som tam sangat menarik. 

d.        Tekstur
Tekstur ayam bagi hidangan kari ayam hijau sedikit keras mungkin kerana bahagian dada ayam yang digunakan. Daging dalam kari daging tidak liat manakala rebung juga masih rangup dan tidak terlebih masak.

e.        Rasa
Kari ayam hijau mempunyai rasa terlebih manis. namun keseluruhan hidangan adalah baik.








Borang Markah Penilaian


No.
Perkara
Markah
1.
Peranggu meja / tata sajian
4
2.
Persembahan makanan
4.5
3.
Warna
4.5
4.
Tekstur:
Som tam
Tom yam goong
Kari kering daging & rebung
Kari ayam hijau

4.5
4.5
5
4
5.
Rasa:
Som tam
Tom yam goong
Kari kering daging & rebung
Kari ayam hijau

5
4.5
5
4





Kari ayam hijau:
Kuah kari sepatutnya berwarna hijau namun hasil masakan kumpulan kami tidak menjadi. Warna kuah kari yang dihasilkan berwarna seakan-akan kuah kurma. bagi memperbaikiwarna kuah kari, kumpulan kami mencampurkan sedikit kuah kari hijau kumpulan 6. Hasilnya, warna kuah kari menjadi sedikit kehijauan.



***********************

[ cik majidah ]

No comments:

Post a Comment