[peminat kami]

Friday, 21 December 2012

InFo SoS

Assalamualaikum….

Sedikit coretan dan perkongsian tentang sos.

Definisi sos:

Sos merupakan cecair yang telah dipekatkan menggunakan bahan pemekat. Sos biasanya dihidangkan sebagai bahan sampingan pada makanan lain. Rasa sos biasanya adalah manis dan pedas. Sos berfungsi sebagai penyedap makanan dan untuk menambahkan seri warna makanan serta untuk memberikan rasa yang lebih sedap kepada makanan.

JENIS-JENIS SOS :


1.       Sos Asas Putih (Basic White Sauce)



Veloute
·         Sebagai bahan asas untuk menghasilkan sos terbitan seperti sos caper dan supreme sauce.
·         Dihasilkan menggunakan stok putih (white stock) daripada anak lembu, ikan, ayam dan sayuran.
·         Pemekat yang digunakan sebagai blond roux.
·         Bahan-bahan seperti caper, cendawan di tambah untuk menghasilkan sos terbitan.
·         Sesuai untuk hidangan ayam, daging lembu atau ikan.
Bechamel
·         Sebagai bahan asas untuk menghasilkan sos terbitan seperti parsley sauce dan cream sauce.
·         Menggunakan susu sebagai bahan asas
·         Pemekat menggunakan white roux.
·         Bahan-bahan seperti daun parsli, bawang, keju ditambah untuk menghasilkan sos terbitan.
·         Sos ini sesuai untuk dihidangkan bersama ayam, iakan, sayuran dan pasta.


2.       Sos Asas Perang (Basic Brown Sauce)




Esparagnole
·         Sos berwarna perang kerana menggunakan stok perang daripada daging lembu atau sayur-sayuran yang disaute sehingga perang.
·         Pemekat yang digunakan adalah brown roux.
·         Esparagnole akan ditambah dalam stok perang dengan nisbah 1:1 serta disejatkan sehingga menjadi setengah.
·         Contoh : Black peper sauce.


3.       Sos Berasaskan Mentega (Butter Based Sauce)



 

Hollandaise Sauce
·         Menggunakan lemak atau butter yang dicairkan dan menggunakan kuning telur sebagai pemekat.
·         Sesuai dihidangkan dalam keadaan suam bersama-sama ikan atau sayur-sayuran.


4.       Sos Berasaskan Tomato (Tomato Based Sauce)




 

Tomato Sauce
·         Menggunakan buah tomato atau tomato puri, stok perang dan mirepoix.
·         Dimasak lama sehingga semua pati salam sayuran keluar kedalam sos sebelum ditapis.
·         Merupakan sos yang divariasikan daripada sos tomato
·         Sesuai dihidangkan bersama-sama pasta, telur, ukan, ayam atau daging.

 **********************************
By : Nik Norakmal

No comments:

Post a Comment