[peminat kami]

Wednesday, 19 December 2012

INFO- STOK MASAKAN CINA

Assalamualaikum.....

Pada kali ini 1 perkongsian info ringkas dan bermanfaat akan dikongsikan. Ianya adalah berkaitan stok masakan Cina . Tahukah kita terdapat beberapa jenis stok yang biasa digunakan oleh masayarakat cina dalam menu masakan mereka.

STOK

Stok yang baik dan jernih merupakan asas kepada semua jenis sup terutama sup Cina. Tahukah kita bahawa stok Cina lebih ringkas dari segi bahan dan cara penyediaanya. Berikut berupakan jenis-jenis stok dan cara penghasilannya.


STOK AYAM


Disediakan menggunakan tulang ayam yang direbus bersama-sama lik , halia dan bawang.STOK IKAN


Stok ikan dibuat dengan cara merebuskan beberapa bahagian ikan iaitu tulang,kepala dan ekor ikan.STOK SAYUR


Stok sayur pula dibuat menggunakan beberapa bahan seperti taugeh kacang soya yang digoreng tanpa minyak sebelum direbus bersama-samacendawan dan daun bawang.KAEDAH PENYEDIAAN

Berikut merupakan kaedah penyediaan bagi stok Cina. untuk oengetahuan pembaca sekalian, stok cina mempunyai sedikit persamaan dengan stok barat, dimana stok Cina juga perlu direbus selama 1 - 1 1/2 jam. Lemak yang timbul dipermukaan reburan perlu dikeluarkan. Stok perlu ditapis sebelum digunakan. Selain daripada untuk membuat sup, stok juga boleh digunakan untuk menambah rasa dan membaiki rasa masakan seperti sayur-sayuran dan masakan dari sumber karbohidrat seperti mee dan nasi.


**************************************

Sekian sahaja Info untuk kali ini...

By : Nik Norakmal

No comments:

Post a Comment