Masakan Thailand adalah masakan yang mengandungi kepelbagaian rasa iaitu masam, pedas, manis dan masin. Bagi menghasilkan rasa masakan yang pelbagai ini, masyarakat Thailand menggunakan beberapa pes kari dan sos dalam hidangan mereka. Antara pes kari utama yang biasa digunakan ialah pes kari hijau, pes kari merah, pes kari kuning dan pes kari mussaman. Sos yang biasa digunakan dalam masakan Thailand ialah sos ikan (nampla), sos cili, nam prik pao (chilli bean paste), sos tiram dan nam prik (pes cili). Sos ini digunakan semasa memasak dan sebagai pencicah.
*****************************
- PES KARI MERAH :
Bahan - bahan :
> Cili merah
> Ketumbar
> Jintan putih
> Bawang putih
> Bawang merah
> Lengkuas
> Serai
> Daun ketumbar
> Lada sulah
> Belacan
Kegunaan :
> sesuai digunakan untuk mesakan ayam dan daging
- PES KARI HIJAU:
Bahan-bahan :
> Cili hijau
> Ketumbar
> Jintan putih
> Bawang putih
> Bawang merah
> Lengkuas
> Kunyit
> Belacan
> Serai
> Daun limau purut
> Daun selasih
> Daun pudina
Kegunaan :
> sesuai digunakan untuk masak kari ayam hijau
> Bawang merah
> Lengkuas
> Kunyit
> Belacan
> Serai
> Daun limau purut
> Daun selasih
> Daun pudina
Kegunaan :
> sesuai digunakan untuk masak kari ayam hijau
- PES KARI KUNING :
Bahan-bahan :
> Cili merah
> Ketumbar
> Jintan putih
> Bawang putih
> Bawang merah
> Lengkuas
> Serai
> Daun ketumbar
> Lada sulah
> Belacan
> Kunyit
Kegunaan :
> sesuai digunakan untuk masakan ayam, daging dan ikan
> Ketumbar
> Jintan putih
> Bawang putih
> Bawang merah
> Lengkuas
> Serai
> Daun ketumbar
> Lada sulah
> Belacan
> Kunyit
Kegunaan :
> sesuai digunakan untuk masakan ayam, daging dan ikan
- PES KARI MUSSAMAN :
Bahan-bahan :
> Bawang merah
> Bawang putih
> Lengkuas
> Serai
> Cili kering
> Ketumbar
> Jintan putih
> Belacan
Kegunaan :
> sesuai digunakan untuk masakan daging
***************************
- SOS IKAN / NAM PLA :
> digunakan sebagai pengganti garam dalam masakan kerana nam pla mempunyai rasa yang masin.
> sesuai digunakan untuk masakan savoury
- SOS CILI :
> bahan-bahan: cili, cuka dan garam
> digunakan sebagai pengiring kepada makanan pembuka selera
- NAM PRIK PAO (CHILLI BEAN PASTE) :
> merupakan gabungan cili, kacang soya dan perasa
> mempunyai rasa yang pedas
- SOS TIRAM :
> digunakan dalam masakan mee
- NAM PRIK (PES CILI) :
> biasany diletakkan di atas meja sebagai bahan perasa tambahan
*******************************
[cik majidah]
No comments:
Post a Comment