[peminat kami]

Sunday, 23 December 2012

RESEPI KUEY TEOW HONGKONG

KUEY TEOW HONG KONG



Pernahkah anda dengar menu bernama kuey teow Hong Kong ??? Kebiasaanya menu ini boleh dijumpai di kedai masakan Thailand. Sebab mengapa ia dinamakan Hong Kong adalah tidak pasti. Ia juga turut dikenali dengan nama kuey teow Kung Fu. Selain daripada kuey teow, ia boleh digantikan dengan mee, yee mee atau bihun. Perbezaan hidangan ini dengan ladna ialah kuey teow akan disalut dengan telur dan digoreng dahulu. Manakal ladna hanya digaulkan bersama kicap. Hidangan ini merupakan hidangan sepinggan lengkap kerana mempunyai semua nutrien dalam satu hidangan. Sumber karbohidrat diperolehi daripada kuey teow, manakala protein daripada ayam dan makanan laut serta vitamin daripada sayuran.

Porsi : 1 orang

Bahan-bahan :
100 gm     Kuey teow
1 biji         Telur

Bahan Kuah :
1 biji         Bawang putih - dicincang
3 biji         Cili padi - diketuk
15 gm       Isi ayam
3 ekor       Udang
10 gm       Lobak - dipotong panjang
1 batang   Putik jagung
1 poko     Kailan
3 sdb        Sos tiram
3 sdb        Tepung jagung
Garam
Lada sulah
Air secukupnya
Minyak


Langkah penyediaan :

  1. Panaskan minyak atas api.
  2. Pukul telur dan masukkan kuey teow dalam telur. 
  3. Goreng hingga garing dan angkat. Hidangkan dalam pinggan.
  4. Untuk menyediakan kuah, tumis bawang putih dan cili padi. Masukkan ayam dan udang. 
  5. Kemudian, masukkan sayuran, sos tiram dan air secukupnya. Pastikan kuah cukup untuk 1 orang makan saja.
  6. Perasakan dengan garam, lada sulah dan jus limau.
  7. Bancuhkan tepung jagung dengan air. masukkan kedalam kuah yang mendidih hingga pekat.
  8. Angkat dan tuang kuah atas kuey teow yang digoreng tadi . Hidangkan bersama bawang goreng dan daun ketumbar.


*************************

[cik majidah]

No comments:

Post a Comment