Minggu ini
merupakan minggu terakhir bagi kelas amali penyediaan makanan timur. Tema pada
minggu ini ialah buffet keraian. Terdapat empat tema yang telah ditetapkan
iaitu Aidilfitri, Chinese New Year, Hari Jadi dan Perkahwinan. Setiap tema yang
diberi mempunyai senarai menu yang tersendiri. Antaranya ialah :
Aidilfitri :
- Nasi impit
- Kuah kacang
- Kuah lodeh
- Rendang
daging
- Talam
cendol
Chinese New
Year :
- Nasi goreng
Cina
- Butter
prawn
- Pak choy
dan sos tiram
- Honeydew sago
Hari jadi :
- Kek
tiramisu
- Bihun goreng
Singapore
- Jejari ikan
dan sos tartar
- Wedges
- Puding
koktel
Perkahwinan :
- Rojak buah
- Nasi minyak
- Ayam masak
merah
- Acar rampai
- Buah-buahan
Air :
Tembikai Laici
Unit 1 telah
digabungkan dengan unit 2 untuk menyediakan hidangan Aidilfitri. Agak menyedihkan
kerana salah seorang ahli unit 1 iaitu Nik Norakmal tidak dapat hadir ke kelas
amali kerana masalah kesihatan. Kelas amali pada minggu terakhir ini amat
menyeronokkan kerana semua unit saling bekerjasama. Sesi makan dimulakan dengan
VIP dahulu kemudian diikuti dengan pelajar. Puan Saedahtinnur telah
menghadiahkan 2 biji kek Secret Recipe iaitu Brownies dan Cheese cake. Selesai
kelas amali telah diadakan sesi bergambar bersama pensyarah dan penolong
pegawai penyediaan makanan.
Jutaan terima
kasih diucapkan kepada semua rakan kerana telah memberikan kerjasama yang baik
sepanjang penyediaan buffet keraian ini. Terima kasih juga diucapka kepada
pensyarah, Puan Suriani dan Puan Saedahtinnur kerana telah banyak membantu dan
memberi tunjuk ajar sepanjang kelas amali dan teori kursus Penyediaan Makanan
Timur. Tidak dilupakan kepada penolong pegawai penyediaan makanan, Encik Fuad,
Encik Hazwan dan Encik Anuar kerana turut membantu semasa kelas amali
dijalankan. Semoga segala ilmu dan pengetahuan yang diperolehi dapat digunakan
sepenuhnya apabila mengajar di sekolah kelak.
*****************************
[ cik majidah ]
No comments:
Post a Comment