[peminat kami]

Friday 21 December 2012

RESEPI KUDAPAN TRADISIONAL

PUTU KACANG

putu kacang

acuan putu kacang



Bahan-bahan :

5 cawan     Tepung kacang hijau
1 cawan     Gula
Sedikit air suam

Langkah penyediaan :

  1. Kacang hijau digoreng tanpa minyak. Kemudian dibuang kulitnya.
  2. Selepas itu dikisar halus dan diayak untuk menjadi tepung.
  3. Setelah siap tepung, masukkan gula mengikut kemanisan yang disukai dan masukkan air suam sedikit untuk adunan lebih kental
  4. Selepas itu, boleh ditekan dalam acuan putu kacang. Ketuk keluarkan ia dari acuan dan buat hingga adunan habis.
  5. Bila sudah siap, panaskan seketika atau jemur pada suhu matahari di luar rumah.




BUAH ROTAN

buah rotan


Bahan-bahan :

2 1/2 cawan      Tepung pulut
4 sdb                 Gula halus
Garam
1 1/4 cawan       Santan
1 biji                  Telur
Bijan
Minyak


Langkah penyediaan :
  1. Tepung pulut digaulkan bersama gula dan secubit garam.
  2. Masukkan telur dan santan. uli hingga menjadi doh yang lembut
  3. gentelkan bulat-bulat dan golekkan atas bijan.
  4. Goreng hingga kekuningan.




KUIH SIPUT BEREMPAH
kuih siput

acuan kuih siput



Bahan-bahan:

2 1/2 cawan      Tepung gandum
1 sdt                  Garam
3 biji                  Telur
1 cawan             Marjerin
1 1/2 sdt            Rempah serba guna
1/3 sdt               Serbuk lada hitam
2 sdt                  Serbuk cili
Minyak untuk menggoreng
Sedikit air untuk menguli


Langkah penyediaan :

  1. Pukul telur hingga kembang
  2. Masukkan garam, rempah, lada hitam dan serbuk cili. Gaul rata.
  3. Masukkkan tepung yang siap diayak ke dalam mangkuk dan gaulkan dengan marjerin. Uli hingga lembut. Jika adunan keras masukkan sedikit air dan uli.
  4. Sediakan papan acuan siput untuk membuat pintalan.
  5. Goreng hingga kekuningan.

***********************

[cik majidah]

No comments:

Post a Comment