PUTU KACANG
putu kacang |
acuan putu kacang |
Bahan-bahan :
5 cawan Tepung kacang hijau
1 cawan Gula
Sedikit air suam
Langkah penyediaan :
- Kacang hijau digoreng tanpa minyak. Kemudian dibuang kulitnya.
- Selepas itu dikisar halus dan diayak untuk menjadi tepung.
- Setelah siap tepung, masukkan gula mengikut kemanisan yang disukai dan masukkan air suam sedikit untuk adunan lebih kental
- Selepas itu, boleh ditekan dalam acuan putu kacang. Ketuk keluarkan ia dari acuan dan buat hingga adunan habis.
- Bila sudah siap, panaskan seketika atau jemur pada suhu matahari di luar rumah.
BUAH ROTAN
buah rotan |
Bahan-bahan :
2 1/2 cawan Tepung pulut
4 sdb Gula halus
Garam
1 1/4 cawan Santan
1 biji Telur
Bijan
Minyak
Langkah penyediaan :
- Tepung pulut digaulkan bersama gula dan secubit garam.
- Masukkan telur dan santan. uli hingga menjadi doh yang lembut
- gentelkan bulat-bulat dan golekkan atas bijan.
- Goreng hingga kekuningan.
KUIH SIPUT BEREMPAH
kuih siput |
acuan kuih siput |
Bahan-bahan:
2 1/2 cawan Tepung gandum
1 sdt Garam
3 biji Telur
1 cawan Marjerin
1 1/2 sdt Rempah serba guna
1/3 sdt Serbuk lada hitam
2 sdt Serbuk cili
Minyak untuk menggoreng
Sedikit air untuk menguli
Langkah penyediaan :
- Pukul telur hingga kembang
- Masukkan garam, rempah, lada hitam dan serbuk cili. Gaul rata.
- Masukkkan tepung yang siap diayak ke dalam mangkuk dan gaulkan dengan marjerin. Uli hingga lembut. Jika adunan keras masukkan sedikit air dan uli.
- Sediakan papan acuan siput untuk membuat pintalan.
- Goreng hingga kekuningan.
***********************
[cik majidah]
No comments:
Post a Comment